Razvijen od strane stručnjaka

Za profesionalce.

Kupci ovih vozila su najčešće gradovi, odnosno gradska poduzeća koja imaju koncesije održavanja gradskih prostora. Na vozila je moguće ugraditi širok spektar priključaka, što definira i korisnika (komunalci, vatrogasci, vrtlari, cestari).

Među korisnicima ovih vozila su službe za zimsko održavanje, službe za čišćenje i održavanje čistoće, uključujući odvoz smeća, kompanije koje se bave održavanjem zelenih površina, čišćenjem i pranjem ulica, pješačkih zona, čišćenjem zračnih luka, transportom, zatim malena gospodarstva i OPG, građevinske tvrtke koje trebaju platforme i druga poduzeća koja se bave specijaliziranim poslovima koji zahtijevaju maleno i okretno vozilo.

Posipač SOLID XM

Posipač SOLID XM koristi se za odleđivanje ili preventivno posipanje gradskih prometnica, trgova, pješačkih staza, parkirališta i drugih mjesta kojima veća vozila zimske službe ne mogu pristupiti. Kao posipalo SOLID XM može koristiti sol, pijesak ili kameni granulat. Uz sustav za mokro posipanje suho sredstvo je moguće miješati s otopinama klorida kako bi se povećala učinkovitost posipanja.

Pužni transportni sustav osigurava stalni protok materijala do distributivnog sustava posipača što rezultira preciznim posipanjem. Lopatice na kraju transportnog puža sprječavaju propadanje grumena materijala na distributivni tanjur i osiguravaju ravnomjerno doziranje posipala.

Upravljanje funkcijama, koje su istovjetne funkcijama SOLID porodice posipača, vrši se putem EPOS upravljačke jedinice instalirane u kabini vozila.

Bogat izbor opreme posipača uključuje zaštitna sita i cerade, sustav za mokro posipanje, senzore i upravljačke sustave za automatizaciju rada, svjetlosnu signalizaciju i reflektirajuće oznake za bolju vidljivost te noge za odlaganje izvan zimske sezone.

Poput svih SOLID posipača, SOLID XM je dizajniran za jednostavnu uporabu i održavanje, precizan je i pouzdan u radu te siguran za korištenje. U kombinaciji s MUVO vozilom pravi je izbor za zimsku službu u urbanim sredinama.

Viseći posipač MRP

Ovaj uređaj montira se na stražnji kraj MUVO šasije i, u kombinaciji s kiper sandukom, koristi za posipanje soli ili drugih krutih sredstava. MRP predstavlja jednostavniju alternativu silosnom posipaču SOLID XM za opremanje MUVO vozila koja se koriste u zimskom održavanju javnih površina.

Zapremina spremnika MRP posipača iznosi 0,37m3, a puni se podizanjem kiper sanduka u koji stane do 0,9m3 posipala – dovoljno za tri dodatna punjenja. Pužni valjak dozira posipalo i propušta ga na isipni tanjur koji ravnomjerno distribuira posipalo na površinu u širini do 6 metara. Parametrima posipanja korisnik upravlja iz kabine vozila pomoću EPOS upravljačke jedinice.

Minimalni zahtjevi održavanja, jednostavno upravljanje te brzo montiranje i demontiranje glavne su prednosti MRP posipača. Za MUVO vozila koja povremeno obavljaju zimsko održavanje na manjim površinama, MRP predstavlja optimalan izbor.

Jednosegmentni snježni plug

BILO M zahvaljujući svojim kompaktnim dimenzijama omogućava MUVO-u lako manevriranje uskim i skučenim prostorima prekrivenim snijegom. Dizajniran kao jednosegmentan plug, idealan je za odbacivanje snijega na male udaljenosti.

Plug je opremljen mehanizmom s trostrukim osiguranjem – zakretni noževi omogućit će korisniku lak prelazak preko prepreka, potporni elementi u obliku kotača sprječavaju ukopavanje pluga, dok se hidraulički sustav aktivira kad je potrebno podignuti plug zbog nailaska na velike prepreke. Integriran sustav za apsorpciju udaraca osigurava minimalan stres za vozilo i operatera, a bočni odbojnici sprječavaju oštećenje pluga pri kontaktu s krajevima rubnjaka. Za veću sigurnost zadužene su i reflektirajuće oznake i zastavice koje plug čine uočljivim i dobro vidljivim svim sudionicima u prometu.

Višedijelni zakretni noževi pluga omogućavaju dobro prianjanje na površinu osiguravajući učinkovito čišćenje snijega i bljuzge, a mehanizam aksijalnog nagiba omogućava prilagodbu svakoj podlozi. BILO M u kombinaciji s MUVO-m je nezamjenjiv alat za jednostavno manevriranje i čišćenje snijega s nogostupa, parkirališta te uskih ulica u urbanim i ruralnim sredinama.

Varijabilni snježni plug

VERTUS M namijenjen je za širok spektar primjene zahvaljujući promjenjivoj geometriji krila koja omogućava nekoliko različitih konfiguracija pluga. U dijagonalnom položaju plug uklanja snijeg u lijevu ili desnu stranu, „A“ položaj se koristi za prvo prolaženje kroz dubok snijeg, dok je „V“ položaj namijenjen prikupljanju snijega bez bočnog odbacivanja.

Namijenjen čišćenju snijega u urbanim sredinama, VERTUS M plug ima brojne mehanizme koji jamče učinkovito i sigurno čišćenje snijega. Mehanizam zakretnih noževa osigurava jednostavno prelaženje preko prepreka bez oštećenja površine kolnika, potporni elementi sprječavaju propadanje pluga u podlogu i štite noževa od oštećenja, a reflektirajuće oznake čine plug vidljivim i u najtežim vremenskim uvjetima. Odbojnici na svakom krilu štite plug od oštećenja prilikom nailaska na prepreke poput zidova, ili visokih rubnjaka.

Promjenjiva geometrija krila VERTUS M pluga čini ga prikladnim za obavljanje više različitih zadataka zimske službe, od pluga za probijanje do pluga za prikupljanje snijega. Plug je prvenstveno namijenjen gradovima s uskim prometnicama, najčešće zakrčenim parkiranim vozilima, gdje najbolje do izražaja dolazi njegova promjenjiva geometrija i mogućnost prilagođavanja širini prostora koji se čisti.

Snježna freza

Snježna freza je namijenjena odstranjivanju visokih nanosa snijega. Freza snijeg može odbacivati na točno željeno mjesto, što je posebno korisno za rad u urbanim sredinama.

Pogonjena hidromotorom preko dvostupanjskog reduktora, freza je opremljena sigurnosnim sustavima koji sprječavaju lomove u slučaju zahvata stranog predmeta.

Ušće za izbacivanje snijega je izrađeno od materijala niskog trenja kako bi se osigurala maksimalna udaljenost izbacivanja snijega. Smjer izbacivanja je podesiv iz kabine vozila zahvaljujući hidraulički upravljanom usmjerivaču snijega i izlaznoj cijevi koja se može rotirati. Uz kompaktne dimenzije, velik kapacitet čišćenja i precizno odbacivanje snijega snježna freza je dobar izbor za mjesta koja su često prekrivena visokim snijegom.

 

Prednja četka MKH

MKH prednja četka se koristi za održavanje prometnica, puteva, parkirališta i ostalih asfaltiranih površina tijekom cijele godine. Dostupna je u tri veličine (od 1200 do 1600mm), omogućuje brzo i jednostavno čišćenje snijega zimi, te učinkovito čisti zemlju, lišće, prljavštinu i ostale vrste otpada tijekom cijele godine. Četka je namijenjena za ugradnju na mala višenamjenska vozila i male traktore. Četka je dizajnirana za čišćenje neravnih površina poput tlakavaca ili betonskih ploča, asfaltnih i betonskih površina te oštećenih površina s puno izbočina i udubina. Ugrađeni sustav aksijalnog nagiba omogućuje da se četka prilagodi promjenama nagiba površine koja se čisti. Segmenti četke su izrađeni od polipropilena, koji omogućuje čišćenje bez oštećivanja površine.

Zbog središnje točke upravljanja, četka se može rotirati lijevo i desno bez izlaženja iz gabarita vozila. Četku pokreću dva motora od 300 Nm smještena unutar šasije, zbog čega je širina čišćenja gotovo identična ukupnoj širini četke. Četkom je zahvaljujući tome vrlo lako manevrirati u uskim prostorima kao što su parkirališta.

Četka je opremljena pomoćnim kotačem koji sprječava prebrzo trošenje segmenata četke. Fleksibilni pokrov od plastike usmjerava počišćeni materijal kako ne bi predstavljao opasnost za okolinu. Dok nije u upotrebi, četka se može odložiti na noge za odlaganje.

 

Prednja četka za čišćenje snijega

Prednja četka za čišćenje MKM namijenjena je za održavanje prometnica, putova, parkirališta i drugih asfaltiranih i betonskih površina tokom cijele godine. Dostupna u tri dimenzije (širina četke 1600, 1800 ili 2000 mm), zimi omogućava brzo i jednostavno čišćenje snijega dok ostatak godine učinkovito uklanja zemlju, lišće, kamenčiće te ostalu prljavštinu. Posebna konstrukcija omogućava čišćenje neravnih površina poput pločnika od kamena ili betonskih kocki, asfalta različite hrapavosti te oštećenih površina punih neravnina.

Segmenti za čišćenje izrađeni su od polipropilena što omogućava čišćenje osjetljivih površina bez oštećenja. Pri čišćenju otpornijih površina moguće je kombinirati polipropilen s čeličnom žicom za što učinkovitije čišćenje.

Uređaj je opremljen pomoćnim kotačima koji pridržavaju njegovu masu prilikom rada te tako sprječavaju prebrzo trošenje segmenata četke smanjujući pritisak o površinu. Dok se ne koristi, četka se oslanja na noge za odlaganje kako bi se izbjeglo oštećenje segmenata za čišćenje zbog dugotrajnog kontakta s podlogom.

Vakuumska čistilica SX2

SX2 je višenamjenska nadogradnja koja se različitim prednjim priključcima može prilagoditi svim potrebama čišćenja i pranja površina u urbanim sredinama. Opremljen SX2 vakuumskom čistilicom MUVO postaje konkurencija kompaktnim čistilicama.

SX2 se standardno isporučuje s prednjim sustavom za čišćenje s dvije neovisno pomične četke maksimalne širine čišćenja do 2.4 m. Za povećanu učinkovitost čišćenja sustav je moguće nadograditi trećom četkom koja povećava širinu čišćenja na 2.6 m i omogućava čišćenje površina koje nisu u istoj ravnini s kotačima čistilice (nogostupi, stepenice, stanice javnog prijevoza). Ispred prednjih četki SX2 ima mlaznice za prskanje vode. Prskanjem vode, koja dolazi iz spremnika na stražnjem kraju čistilice, olakšava se prikupljanje prljavštine bez podizanja prašine. Voda usisana u sanduk čistilice se reciklira i ponovno koristi za podmazivanje usisne cijevi.

Za čišćenje kanti za otpad, kanalizacijskih otvora i površina koje MUVO ne može dosegnuti prednjim četkama, čistilica je opremljena ručnim usisnim crijevom.

Konstrukcija spremnika čistilice sa širokim otvorom stražnjih vrata omogućuje istovar otpada u visoke komunalne kontejnere.

Kvaliteta čišćenja SX2 čistilice potvrđena je EUnited PM10 certifikatom.

Prednji perač

Prednji uređaji za pranje transformiraju MUVO opremljen spremnikom SX2 čistilice u perača javnoprometnih površina, trgova i ulica. Čitav SX2 spremnik u tom slučaju postaje spremnik čiste vode.

Perač je opremljen vlastitom pumpom za vodu, vodilicom s mlaznicama od nehrđajućeg čelika za pranje i prednjom zavjesom za zaštitu od prskanja.

Dostupan je u dvije izvedbe: sa i bez teleskopski rasklopive rampe s mlaznicama.

Uređaj za čišćenje posebnih površina

Za čišćenje glatkih kamenih površina te podova podzemnih garaža i industrijskih hala SX2 može biti opremljena platformom za pranje, poliranje i sušenje. Uređaj se sastoji od tri hidraulički pogonjene nezavisne četke i sustava za raspršivanje vode s jedinicom za ubrizgavanje ekološki prihvatljivog sredstva za pranje. Kao spremnik čiste vode i spremnik za počišćenu prljavštinu koristi se spremnik SX2 čistilice.

Prednja kosilica

Prednja kosilica sa četiri horizontalna noža namijenjena je održavanju parkova i ostalih zelenih površina u gradskim sredinama. Visina košnje podesiva je u rasponu od 10 do 100 mm, a ugrađeni sustav aksijalnog nagiba jamči kvalitetnu i ravnomjernu košnju.

Pokošena trava se kroz centralno usisno crijevo skuplja u spremnik SX2 čistilice, ili se izbacuje kroz bočni otvor kosilice.

 

Kranska kosilica

Prednja kranska kosilica dohvata do 4 metra namijenjena je održavanju raslinja uz prometnice. Kranske ruke kosilice izrađene su od visokokvalitetnog čelika i na njih je moguće ugraditi više vrsta radnih alata što povećava broj mogućih primjena kosilice.

Poput svih RASCO kranskih kosilica opremljena je naprednim upravljačkim i sigurnosnim mehanizmima. Sigurnosni hidraulički elementi sprječavaju lomove i oštećenja kosilice pri zapinjanju radnog alata o prepreke, a upravljački sustav i sustav rasterećenja radnog alata jamče siguran i ujednačen rad te dobro praćenje konfiguracije terena. Uz mogućnost rada na lijevoj i desnoj strani održavanje vegetacije uz prometnice više nije problem.

Odlična preglednost u radu zahvaljujući ugradnji na prednji dio vozila te jednostavno i sigurno upravljanje uz mogućnost izbora između radnih alata čine kransku kosilicu pouzdanim i fleksibilnim uređajem za održavanje raslinja.

Glava za košnju služi za košnju manjeg raslinja. Rotor sa spiralnim rasporedom noževa temeljito kosi i usitnjava raslinje uz minimalnu potrošnju energije. Oblik kućišta i položaj zaštitnih elemenata je prilagođen radu u naseljenim područjima.

Kontejner za prikupljanje otpada

Za odvoz otpada iz uskih ulica starih gradskih jezgri MUVO je moguće opremiti komunalnim kontejnerom kapaciteta 2,7 m3. Kontejner ima potisnu ploču za kompaktiranje otpada i automatski sustav za pražnjenje kanti zapremine 120 ili 240 litara. Sustavom za pražnjenje upravlja se putem hidrauličkog razvodnika s ručicama, a kad se ne koristi moguće ga je sklopiti u transportni položaj.

Podizač kontenjera

Pomoću podizača kontejnera MUVO može prevoziti male kontejnere za otpad koji se često koriste na tržnicama, grobljima i u parkovima. Uređaj ima fiksne ruke za podizanje kontejnera širine podnice 1100 mm i omogućava pražnjenje kontejnera hidraulički upravljivom kukom. Za siguran rad na stražnjoj strani podizača se nalaze dva nezavisna stabilizatora. Pogonjen je preko hidrauličkog sustava vozila s kontrolama smještenim na hidraulički razvodnik s ručicama.

Prednji malčer

Za čišćenje zaraslih travnatih površina i šikara MUVO je moguće opremiti prednjim malčerom. Zahvaljujući robusnoj konstrukciji nadogradnje i radnim karakteristikama MUVO-a uređaj radi brzo i učinkovito zahvaljujući kombinaciji robusne konstrukcije i mogućnosti rada pri visokoj brzini okretaja rotora.

Uređaj je konstruiran za učinkovito praćenje kontura terena što osigurava jednoliku kvalitetu usitnjavanja raslinja. Čekić noževi od tvrdo kaljenog čelika, smješteni na rotor u spiralnom rasporedu, temeljito režu i usitnjavaju raslinje trošeći pritom minimalnu količinu energije. Kućište uređaja je izrađeno od visokokvalitetnog čelika i oblikovano za jednoliko razastiranje usitnjenog materijala.

Komplet za zalijevanje

Kombinacija spremnika za vodu i prednjih ruku s glavom za zalijevanje praktično je rješenje za zalijevanje živica i mladica stabala te ukrasnog bilja na zelenim otocima i u cvjetnjacima.

Rukom za zalijevanje dužine 4 m upravlja se hidraulički iz kabine vozila, pa se zalijevanje obavlja bez zaustavljanja i izlaska iz vozila te je moguće zalijevati biljke s lijeve i desne strane vozila. Uređaj je moguće kombinirati s bilo kojim spremnikom za vodu koji se ugrađuje na MUVO.

Plastični spremnik za vodu zapremine 1800 l čini drugi dio kompleta za zalijevanje. Uređaj je opremljen niskotlačnom pumpom i crijevom za ručno zalijevanje na vitlu s mehanizmom za automatsko namatanje.

Spremnik vode

Plastični spremnik za vodu zapremine 2000 l s čeličnom potkonstrukcijom može se koristiti sa bilo kojim priključkom za MUVO kojem je potreban izvor vode. Spremnik je opremljen pregradama koje sprječavaju gibanje vode pri kretanju vozila.

Kiper sanduk

MUVO je moguće opremiti trostranim kiper sandukom s aluminijskim stranicama i čeličnim prednjim zidom. Sustav za istovar sanduka je pogonjen radnom hidraulikom vozila, a smjer utovara / istovara se određuje umetanjem klinova u odgovarajuće okretne zasune. U slučaju nužde sanduk je moguće podići dodatnom ručnom hidrauličkom pumpom. Na svakoj strani sanduka nalaze se ušice za osiguravanje tereta pomoću remenja, užadi ili lanaca. Kada nije u upotrebi sanduk se može demontirati i odložiti pomoću četiri noge s dizalicama.

Podizna platforma

Podizna platforma je koristan alat za radove na rasvjetnim tijelima, električnim stupovima, pročeljima zgrada i pri održavanju krošnji stabala. Platforma ima doseg do 10 m i mogućnost okretanja za 350°. Ugrađeni sigurnosni senzori stabilizacije i maksimalnog kuta poluga sprječavaju opasno naginjanje platforme u radu.

Upravljanje se obavlja s tla elektroničkim pultom ili pomoću komandi za upravljanje smještenih u košari. Za hitne slučajeve uređaj je opremljen ručnom hidrauličkom pumpom.